Wat is NFT token-gating van websites of webshops?

Wat is NFT token-gating van websites of webshops?

Op zoek naar een specialist in NFT token-gating webdesign?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info.

Enkele voordelen van een NFT token-gated webshop of website:

Extra revenue: verkoop NFTs
Klantenbinding
Community-building
Beperk toegang tot je online content
Beloon trouwe fans of klanten
Nieuwe vorm van marketing
Stand out from the crowd

  NFT token gating: betekenis

  NFT token-gating verwijst naar het afschermen van bepaalde online content (beelden, teksten, producten, ...) waarbij enkel eigenaars (holders) van een bepaalde NFT (token) toegang krijgen tot die content door in te loggen met die NFT.

  Wat houdt NFT token-gating webdesign in?

  NFT token-gating webdesign verwijst naar het creëren en ontwerpen van websites, webshops of blogs die enkel toegankelijk zijn of bekeken kunnen worden door holders (eigenaars) van een bepaalde NFT of collectie.

  Deze benadering van webdesign en het creëren van afgeschermde online content is nog relatief nieuw, maar heeft enorm veel potentieel naar de toekomst toe.

  NFT token-gating webdesign kan je bijvoorbeeld doen opvallen in een overvolle markt, en op die manier ook nieuw publiek aantrekken dat geïnteresseerd is in cutting-edge technologie en de nieuwste trends.

  Waarom kiezen voor NFT token-gating webdesign?

  Ben je bijvoorbeeld een muzikant? Dan kan je een eigen NFT (laten) maken die je fans kunnen kopen (of minten), waarmee ze dan kunnen inloggen op jouw NFT token-gated website of webshop om exclusieve muziek video's te bekijken of producten te kopen. Fans die deze NFT niet bezitten, kunnen deze content niet bekijken of producten niet kopen.

  Niet alleen vormt het creëren en verkopen van een eigen NFTs een nieuwe vorm van inkomsten, door het afschermen van content met een eigen NFT is de kunstenaar of business owner ook 100% zeker dat enkel de enige eigenaar van de NFT de content zal kunnen bekijken of het product aan ene korting zal kunnen kopen. Dit omdat NFTs uniek zijn en niet gekopieerd kunnen worden.

  Voorbeeld van een NFT token-gated webshop

  De BelgianFrens Shop is een voorbeeld van een NFT token-gated webshop die we zelf hebben opgezet: enkel holders van een BelgianFrens NFT kunnen de producten in de shop kopen, al dan niet met speciale korting.

  Waarom een NFT perfect geschikt is voor token-gating van online content

  Een NFT is een uitstekende manier van token-gating, omdat het een digital asset is dat wordt geverifieerd op de blockchain en niet kan worden gekopieerd of nagemaakt.

  Door gebruikers te verplichten een specifieke NFT te kopen of bezitten om toegang te krijgen tot bepaalde content, zoals een website, blog, webshop, video of lied, kunnen bedrijven, webdesigners, online artists of makers van andere online content, er zeker van zijn dat de content enkel toegankelijk is voor klanten en kopers of eigenaars van een bepaalde NFT. 

  NFT als betaalmiddel en nieuwe bron van inkomsten voor webshops of publishers

  Een NFT, en dus ook NFT token-gating webdesign, vormt dus een nieuwe bron van inkomsten voor creators of bedrijven. Door NFTs te verkopen die toegang geven tot exclusieve content, kunnen creators inkomsten genereren en mogelijk de waarde van hun NFTs doen stijgen.

  NFT-gating voor community-building

  Toegang krijgen tot NFT token-gated content van bijvoorbeeld een muzikant kan een gevoel van exclusiviteit creëren voor NFT houders en een groepsgevoel aanwakkeren, wat verzamelaars en fans kan aanspreken, die toegang krijgen tot exclusieve content en op die manier ook het gevoel krijgen dat ze dichter staan bij de artiest en andere fans.

  De muziekindustrie maakt hier al gretig gebruik van: zo bieden steeds meer muzikanten limited edition muziek, collectors’ items, of backstage passes en meet-and-greets aan hun trouwe NFT holders.

  Je kan ook een Discord aanmaken en deze gebruiken voor community-building met je fans of klanten via NFT token-gating van de Discord.

  NFTs als manier van klantenbinding

  Bij een token-gated webshop kan de NFT bijvoorbeeld gebruikt worden als terugkerende coupon of kortingsbon met nog allerlei extra voordelen voor klanten die in het bezit zijn van de NFT. Hierdoor kunnen klanten zich nog meer verbonden gaan voelen met een merk of winkel.

  Met een NFT behoud je de controle over wie toegang krijgt tot je content

  NFT token-gated content geeft creators meer controle over hun content en wie er toegang toe heeft. Dit helpt om online content te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik of distributie.

  Waarom is token-gating een goede web3 marketing strategie?

  Token-gating is essentieel voor het succes van elke web3 marketing strategie omdat het een van de meest effectieve manieren is om een community onder tokenholders te versterken.

  Enkele voordelen van token gating zijn:

  Creëert exclusiviteit

  Token-gating genereert exclusiviteit voor token houders, en stelt project makers in staat om exclusief aan token houders toegang te verlenen tot content, evenementen en merchandise.

  Token-gating komt zowel de creators als de holders ten goede

  Creators hebben meer controle over wie toegang heeft tot de producten en inhoud van hun community.

  Token holders profiteren door preferentiële toegang op basis van hun niveau van ondersteuning. De exclusiviteit die token-gating creëert, wordt geïllustreerd door The Block's tokenized paywall toegang tot exclusieve artikelen. The Block gebruikt het Access Protocol en geeft Access Tokens uit op cryptomarktplaatsen die consumenten kunnen kopen. Access Token houders hebben dan toegang tot de exclusieve abonnementen van The Block.

  Token-gating versterkt een community

  Token gating bouwt een community op onder tokenhouders. Door toegang te bieden tot communicatiekanalen die alleen voor tokenholders toegankelijk zijn, zoals Discord en content zoals het gratis Ethereum Developer bootcamp van Alchemy University, stelt token-gating houders in staat om samen te komen en een community feeling te ontwikkelen.

  Een voorbeeld van community-building met token-gating: VeeCon

  VeeCon is een meerdaagse megaconferentie, georganiseerd door GaryVee, die alleen toegankelijk is voor VeeFriends tokenhouders. Elke VeeFriends-holder krijgt een uniek VeeCon-ticket dat hij of zij kan gebruiken om de conferentie te bezoeken of op de open markt kan verkopen.

  Beloon token holders

  Token-gating geeft tokenhouders toegang tot speciale beloningen. Zo kunnen tokenhouders bijvoorbeeld exclusieve merch ontvangen of toegang krijgen tot speciale festivals en evenementen.

  Een voorbeeld van rewards voor tokenhouders is Lyrical Lemonade, een multimediagigant uit Chicago. Lyrical Lemonade lanceerde een technische dochteronderneming, L3mon, die de eerste NFT-dropping, The Carton NFT Collection, voor zijn rekening nam. Er zijn slechts 500 houders van deze NFT, en houders van Carton NFT's krijgen drie jaar toegang tot Lyrical Lemonade's Summer Smash festival. Tickets worden aan alle holders gedropt.

  Hoe werkt token-gating eigenlijk?

  Token-gating tools controleren de inhoud van de portefeuille van een user om te zien of hij of zijn effectief eigenaar is van een specifiek item, en zodra het eigendom is geverifieerd, heeft de eigenaar toegang tot de token-gated gebieden.

  Verschillende projecten gebruiken verschillende NFT-verificatietools, zoals Collab.Land op Ethereum.

  Wat zijn nog meer voorbeelden van token-gating?

  Een voorbeeld van token-gating zijn de toegangsbeperkingen en roles die aan een gebruiker worden toegewezen op basis van de hoeveelheid of het nut van een token in hun cryptowallet. Hieronder volgen twee voorbeelden van hoe token-gating functioneert:

  1. Discord

  Een private Discord wordt gesloten door token-gating, en vereist dat gebruikers inloggen op Discord en hun crypto wallets verbinden. Token-gated Discord werkt met zowel hot wallets als cold wallets.

  Zodra een gebruiker zijn crypto-wallet verbindt, verifiëren web3-tools zoals Matrica op Solana of de gebruiker het vereiste token in zijn of haar wallet heeft. Afhankelijk van of het token in de wallet zit, zal toegang tot Discord channels en roles worden toegewezen via Discord's API.

  Users die niet over het benodigde token beschikken, kunnen een NFT kopen van een populaire NFT-marktplaats zoals OpenSea, Rarible of Magic Eden.

  2. Shopify

  Token creators kunnen samenwerken met Shopify voor token-gated merchandise door een token-gating app toe te voegen aan hun online winkel en te beslissen welke producten, collecties en ervaringen exclusief beschikbaar zullen zijn voor token-holders.

  Enkele merken die een token hebben op Shopify zijn World of Women, Stapleverse en Doodles.

  Een NFT token-gated website of webshop laten maken voor je onderneming?

  Wil je zelf een eigen token-gated website, blog of webshop? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info, of leer in onze NFTacademy hoe je zelf een token-gated website of webshop kan maken.

  Terug naar blog